WWW pro školy
Jak na Office - tutoriály, video návody











Vytvoř si párové triko

Poradna - odkazy na výpočet ve dvou tabulkách

hlavní kategorie | zpět | + odpovědět na toto téma
odkazy na výpočet ve dvou tabulkách - diskuze na toto téma
Dobrý den, mám hlavní tabulku, když do ní zadám hodnotu jedna, tak mi se mi ve druhé tabulce provede výpočet. Když zadám 2, tak se mi ten výpočet provede dva x. jak docilit toho, že když do hlavní tabulky zadám jedničku, bude odkazovat na tabulku jedna a provede vypočet. Když zadam dvojku, tak bude odkazovat na tabulku č dva a provede vypočet a bude ignorovat data z tabulky 1. předem děkuji za radu

elninoslov | 28.3.2024 14:49  
 
 
Priložte prílohu s príkladom. Všeobecne asi len cez INDIRECT/NEPŘÍMÝ.ODKAZ alebo podľa zložitosti výpočtu cez IF/KDYŽ či CHOOSE/ZVOLIT...
Odpověď
Martin | 2.4.2024 06:44  
 
 
Dobrý den, asi takto, viz přiložený soubor.
Odpověď
Martin | 2.4.2024 10:42  
 
 
popřípadě se může ještě udělat tabulka D.
Odpověď
elninoslov | 2.4.2024 10:58  
 
 
Tak to je trochu divné... Vysvetlenie v súbore
Odpověď
Martin | 2.4.2024 11:35  
 
 
nejprve bych vám chtěl poděkovat za spolupráci. Nyní se ještě zeptám, v přiloženém excelu dole je založka podklady. Tabulka A jsou spotřeby, tabulka B je zda stroj pracuje a zda ne. V případě, že stroj pracuje je uvedena hodnota 1 jde o hodnotu z tabulky A průmerný pr.(buňka C5)výsledek je poté uveden v tabulce C. Jestliže zadám do tabulky B hodnotu 2, tak potřebuji, z tabulky A byla brána hodnota příkon max (buňbnka B5). ještě jednou moc děkuji.
Odpověď
Martin | 2.4.2024 12:08  
 
 
už to mám, děkuji moc za pomoc.
Odpověď
Martin | 2.4.2024 13:27  
 
 
ještě se zeptám, nyní mám vzorev napsaný a když nemám tabulku vyplněnou, tak se mi ukazuje #HODNOTA! jak udělám, abych měl tabulku prázdnou bez tohoto popisu? zkoušel jsem dát ;;; fo formátu číslo, typ, ale to mi nefunguje. Máte nápad? Tabulkas je poté strašně nepřehledná, když je v každém políčku vyplněno #HODNOTA
Odpověď
Lobo | 2.4.2024 15:37  
 
 
aktuální vzorec "zabalit" do funkce IFERROR
Odpověď
elninoslov | 2.4.2024 15:48  
 
 
Celá ten súbor je tak divný, že sa to dá ťažko vôbec aj popísať. Dátum v liste hore v B1 nesedí s dátumom názvu listu. Ako ďalší mesiac? Prepisovať všetky názvy listov? Počítate počet hodín za deň, a potom koľko je to Max spotreby a zároveň koľko je to priem. spotreby. Nemôžete spočítavať SUM v stĺpci Z, lebo to nie sú iba 1, ale chcete tam 2. Teda by vyšiel nezmysel (v rozpätí 1 hod. by vyšli v súčte 2 hod.). Takisto je nezmysel počítať z "1" spotrebu Max (tá je z "2") a naopak priem spotrebu z "2" (tá je predsa iba "1"). Ako chcete pracovať v liste podklady v iný deň ako 1.4.2024? prepisovať manuálne všetky vzorce na iný list (2.4.2024, 3.2.2024, ...)? To by som urobil cez INDIRECT, a iba zadáte dátum. Potrebujete v liste podklady duplikovať tie údaje z listov, alebo stačí iba výsledok? A kde má byť výsledok? V každom liste, tak ako je dole v liste 1.4.2024? Odkiaľ sa tam berie tá cena v MWh v Eur? pokračovanie ...
Odpověď
elninoslov | 2.4.2024 15:52  
 
 
pokračovanie ... Čerpáte do nej dáta (ktoré sú duplikované z 1.4.2024) z podklady, ale tam je napevno 1.4.2024. Teda sa to nedá použiť pre iný list. Ani keby tam bol dynamický INDIRECT na ktorýkoľvek dátum, lebo by tam bol stále iba jeden. Ak je treba takú výslednú tabuľku v každom liste, tak výpočty v podklady sa musia vynechať, a počítať sa bude v každom liste samostatne. Urobím čo môžem, ale musíte mi objasniť požiadavky a logiku súboru. Výpočet priem./max spotreby nie je problém, ale logika súboru áno.
Odpověď
Martin | 2.4.2024 17:16  
 
 
Dobrý den, ještě jednou poděkuji za pomoc. To, co je v přiloženém excelu je pracovní verze, kterou předělávám. Takto to nebude a samozřejmě rozumím, že to může působit chaoticky. Vůbec to neberte vážně, tam dělám pokusy, zda to vůbec bude možné udělat a za jakých podmínek to udělat. Ted už mám hotovou finální verzi s kterou jste mi velice pomohl. Velice si toho vážím. Ještě jednou děkuji.
Odpověď
elninoslov | 2.4.2024 17:38  
 
 
Skúste niečo takéto
Odpověď
Martin | 3.4.2024 10:07  
 
 
dobrý den, v příloze posílám upravenou tabulku k náhledu. Na první straně výpočet najdete celkem 2 tabulky. Do první tabulky zadáte 1= průměrná spotřeba energie, 2= maximální spotřeba energie. Hodnota se zadává dle vyráběného zboží a zkušenosti. Druhá tabulka na straně výpočet Vám ukazuje cenu za spotřebovanou energii v Eurech. Cena vychází ze spotových cen, které nakupujeme na burze. Cena se dá najít na stránkách www.ote-cr.cz, kde se dá vyexportovat do excelové tabulky. Ceny se mění ve žlutých buňkách tabulky. Dole je poté přepočet na koruny. Na druhém listu podklady, najdete všechny podklady potřebné pro výpočet. tabulka 1 spotřeba jednotlivých strojů (průměr a max) Tabulka 2 výběr spotreby jestli průměr nebo ma. Tabulka 3 spotřeba energie za hodinu. tabulka 4 je cena enrgií za hodinu. Takto máme přehled o tom, jakou máme asi spotřebu a co za to budeme platit. Děkuji za spolupraci.
Odpověď
Martin | 3.4.2024 10:08  
 
 
existuje možnost, jak to udělat na každý den v měsici, abych nemusel opravovat vzorce?
Odpověď
elninoslov | 4.4.2024 06:45  
 
 
Pardon, minule som omylom priložil zlý súbor príklad3, tak ešte raz. Žiadne vzorce tam nemeníte, 0 sa skrývajú formátom bunky, nie podmieneným formátom, sú tam odkazy skokov do listov, výpočet aj spotové ceny má každý deň svoje, dátum sa berie z názvu listu do bunky B1. Meníte iba názvy listov, z dôvodu, že tam v nich chcete mať dátum. Ten sa "dešifruje" práve z názvov listov. Sumár mení výslednú tbl podľa požiadaviek pomocou podm. form. V tejto Vašej novej prílohe to má byť ako??? List "výpočet" je pre ktorý deň? Tento list potom treba v súbore duplikovať 30x? Alebo vy iba raz zadáte hodnoty, tabuľka to spočíta, niekam opíšete výsledky, tabuľku zmažete a ďalší deň ju použijete znovu? Preto tam nie sú iné listy? Ak tam budú iné listy, nemôžete mať tie farebné tabuľky v "podklady", lebo tie sa týkajú iba jediného dňa, jediného listu, nie iných listov. Musí sa to potom rátať pre každý list (deň) samostatne priamo v ňom, ako som to urobil ja. Nesmie to ísť z Vás ako z chlpatej deky :))
Odpověď
elninoslov | 4.4.2024 06:54  
 
 
Navrhujem to urobiť tak, že listy budú pomenované číselne 1, 2, 3, ... (nie dátumom), potom bude ľahšie spracovateľný dátum aj odkazy. List podklady bude obsahovať iba priem. a max. spotrebu a v jednej bunke info o ktorý mesiac sa v súbore jedná, to je potrebné vedieť aj pre poznanie počtu dní v mesiaci. Výpočty budú priamo v listoch jednotlivých dní, nie v liste "podklady". Keď prídem tak sa na to mrknem, ako vzor vizuálu zoberiem tento Váš posledný súbor. Potom nebudete musieť pri zmene mesiaca okrem zmeny jednej bunky (o ktorý ide mesiac na liste podklady) meniť nič. Lebo listy budú maž iba číslo. Mazanie predchádzajúcich hodnôt z predošlého mesiaca si budete musieť zvyknúť robiť pri prvom vypisovaní cez daný deň, alebo budete štartovať čistý súbor zo šablóny každý mesiac (zmena 1 bunky).
Odpověď
Martin | 4.4.2024 08:24  
 
 
dobrý den, děkuji za reakci.Budeme vycházet ze souboru sešit 1, který jsem Vám poslal včera. Stačilo by tam udělat 31 listů jako dnů, očíslovaných 1-31 bez datumu. Soubor by se udělal univerzální pro všechny měsíce. Případné soboty, neděle a dny, které měsíce nemá zustanou nevyplněny. Snažím se to udělat blbuvzdorné, jelikož v té tabulce nebudu pracovat jen já. Výpočet se udělá pro každý list zvlášť. poté bych si udělal souhrn.
Odpověď
Martin | 4.4.2024 08:57  
 
 
tak, jak to máte ve vašem souboru, tak je to super. Bylo by alespon vidět, kolik energie se spotřebovalo v jakém režimu.
Odpověď
Martin | 4.4.2024 11:52  
 
 
Ještě jednou dobrý den, příjde mi, že máte chybu ve vzorci. V tabulce 2 násobíte spotřebu cenou AC41. AC41= čas mezi 0-1 hodin. V celém sloupci musíme udržet odkaz na buňku AC41, v dalsím sloupci to musí být AC 42 atd. Opravil jsem to podle vašeho zadání a přikládám do přílohy. Díky moc za pomoc.
Odpověď
Martin | 4.4.2024 11:57  
 
 
jestli to takto bude správně, tak se to jen rozkopíruje na jednotlivé listy označených 1-31 a bude to hotové.
Odpověď
Martin | 4.4.2024 13:52  
 
 
už to mám, děkuji za pomoc. hezký den.
Odpověď
elninoslov | 5.4.2024 00:32  
 
 
Áno mal ste pravdu, tam som nedával pozor. Takže to máte funkčné a nič už netreba? OK, keby niečo písnite.
Odpověď