WWW pro školy
Jak na Office - tutoriály, video návody











Vytvoř si párové triko

Poradna - Odkaz na jiný sešit

hlavní kategorie | zpět | + odpovědět na toto téma
Odkaz na jiný sešit - diskuze na toto téma
Dobrý den. Prosím o radu. Nevidím tu možnost přidat soubor tak se pokusím popsat problém (Excel 2007). Mám sešit Kalkulátor, kde se mi vypočítá výsledná cena několika kategorií produktů dle požadavku zákazníka a počtu kusů... Výsledek je 5 řádků na konci celé tabulky, kde jsou shrnuty jednotlivé kategorie produktů a celková cena. To vezmu zkopíruju do wordu, doplním textovou omáčku a pošlu zákazníkovi. Kalkulátor je univerzální - pro každý projekt v něm doplním potřebné údaje pro výpočet ceny a uložím ho jako nový soubor s názvem podle projektu. Některé projekty jsou ale složitější, např. zákazník chce ceny rozepsat za každé patro domu. Potom pro každé patro domu použiju jeden kalkulátor a jednotlivé soubory pojmenuju podle projektu a patra. Abych pak ve wordu nemusel jednotlivé Výsledky (oněch 5 řádků) ve wordu manuálně sčítat, vytvořil jsem si souhrnnou tabulku, kde doplním jednotlivé Výsledky, tzn. pro dům o 10ti patrech budu mít 10x 5řádků s cenama za jednotlivé kategorie produktů.

Jirka | 11.1.2015 17:26  
 
 
A teď ten problém: Souhrnnou tabulku mám taky vytvořenou jako univerzální a jen do ní opisuju údaje z výsledků dílčích sešitů. Chci se zeptat, zda by nebylo možné vytvořit odkaz na sešit kalkulátoru a ten pak použít v souhrnné tabulce pro doplnění údajů do dílčích výsledků? Jde o to, že soubor kalkulátoru se pokaždé jmenuje jinak (podle projektu), tak by to chtělo nějaký odkaz, který by se dal naklikat nebo vypsat, aby se podle něho mohlo dopočítat konkrétních 5 řádků v souhrnném sešitu a nemuseli se upravovat vzorce ve všech 5ti řádcích. Představuju si, že u každé pětice řádků v souhrnném sešitu by byl odkaz na konkrétní kalkulátor a jednotlivé vzorce v oněch 5ti řádcích by využili daný odkaz pro propojení a vypsání ceny z konkrétního kalkulátoru.
Odpověď
Jirka | 11.1.2015 17:37  
 
 
V odpovědích už jsou vložit ukázkové soubory, takže je přiložím. Snad to bude jasnější než to krkolomné vysvětlení. Čili zde Kalkulátor pro Dveře 1. Vlastní kalkulátor jsem odstranil a pro ilustraci nechal jen Výsledek. Výsledek je tabulka s cenama za jednotlivé části pro dveře 1.
Odpověď
Jirka | 11.1.2015 17:38  
 
 
Zde Kalkulátor pro Dveře 2. Výsledek je tabulka s cenama za jednotlivé části pro dveře 2.
Odpověď
Jirka | 11.1.2015 17:41  
 
 
A zde souhrnná tabulka, ve které bych potřeboval doplnit údaje z kalkulátorů s tím, že soubory kalkulátoru se budou u každé zakázky jmenovat jinak. Jde mi o to, abych nemusel pokaždé upravovat vzorec v každém řádku, ale upravil třeba jen jednu buňku pro každou část.
Odpověď
Jirka | 31.1.2015 21:10  
 
 
Tak to vypadá, že tady mi nikdo nepomůže. Buď nikdo odpověď neví, nebo sem nikdo nechodí...
Odpověď
Richard | 1.2.2015 18:42  
 
 
Vytvořil bych si jednotlivé sešity např. Dveře 1; Dveře 2... s nulovou hodnotou. V sešitu "Souhrnná tabulka" bych propojil jednotlivé buňky se soubory Dveře 1; Dveře 2... a uložli jako vzorový sešit nejlépe aby se otvíral jen pro čtení. Potom už můžete pracovat jak popisujete. Při otevření "Souhrnné tabulky" dáte "Neaktualizovat" a v horní nabídce excelu najdete "propojení". V otevřeném okně vyberete sešit, který chcete propojit a zadáte změnit zdroj. Potom vyhledáte Vaši nabídku a je hotovo. Tak postupujete u každé tabulky. Druhá možnost je naprogramovat makro, ale to už bude složitější.
Odpověď
pepe74287 | 26.2.2015 14:20  
 
 
Jestli jsem pochopil zadani spravne, tak jsou mozne 2 pristupy, bohuzel ani jeden neni uplne idealni. Prvni moznosti je odkazovat na soubor primo bez nutnosti upravovat vzorec, ovsem to vyzaduje, aby vsechny soubory, odkud se berou hodnoty, byly otevrene. Druhy pristup se da pouzit i se zavrenymi soubory, ale je zase nutno upravovat vzorec - tzn se zkopiruje puvodni, roztahne na vsechny radky pro dany projekt a pak se pomoci ctrl h nahradi puvodni jmeno souboru tim aktualnim.
Odpověď