WWW pro školy
Jak na Office - tutoriály, video návody











Vytvoř si párové triko

Poradna - Změna dat v datovém modelu

hlavní kategorie | zpět | + odpovědět na toto téma
Změna dat v datovém modelu - diskuze na toto téma
Dobrý den, mám vytvořený datový model, který sestává z několika desítek různých tabulek (měsíců) a v každé tabulce jsou sloupce kategorie, položky apod. Pokud potřebuji některou položku nebo kategorii přejmenovat, otevřu si editor Power Query a zde např změním některou položku aby se např. nejmenovala P70 ale P80. Tohle funguje a dokonce se mi to promítne i do kontingenčních tabulek, které jsou propojeny s datovým modelem. Problém je ale ten že v jednotlivých tabulkách se tato změna neprovede. Je nějaký způsob, kterým by toto šlo? Ano, vím, že bych mohl jednoduše v prostředí Excelu nahradit určité hodnoty, které potřebuji ale problém je ten, že jednotlivé tabulky mám na různých listech a jelikož těch listů jsou desítky, tak je mám skryté a v tu chvíli se nahradí jen hodnoty na neskrytých listech. Doufám, že je můj dotaz pochopitelný. Předem děkuji za rady.

Karel | 4.4.2023 19:15  
 
 
Rád bych ještě doplnil můj dotaz, jelikož jsem to nesprávně popsal jako "datový model". Ve skutečnosti ale s datovým modelem vůbec nepracuji ale pouze jen s editorem Power Query, ve kterém jsem si vytvořil dotaz z aktuálního sešitu a propojil několik tabulek dohromady tak, abych z nich pak mohl pohodlně vytvořit kontingenční tabulku. Pro lepší pochopení přikládám cvičný soubor, ve kterém jsem velmi zjednodušeně vytvořil příklad toho co řeším, tzn. několik listů, které reprezentují měsíce. V nich pak tabulky výdajů za jednotlivé měsíce. Poté je v souboru vytvořený dotaz v Power Query, který propojuje všechny tabulky ze všech listů (Najdete v záložce "Data" a poté "Dotazy a připojení") Po otevření editoru Power Query pak můžete vidět editovaný dotaz do potřebné podoby a také nahrazenou kategorie "Nájem" na "Nájemné". V editoru je tedy kategorie nazvaná "Nájemné" ale pokud opustím editor a procházím jednotlivé listy měsíců, tak všude zůstává "Nájem" a ne "Nájemné".
Odpověď
elninoslov | 1.5.2023 00:45  
 
 
PQ nijako zdrojové dáta meniť nevie. Takže buď si to budete nahrádzať v PQ podľa potreby, alebo použijete makro, ktoré jednorazovo nahradí požadované hodnoty vo všetkých zdrojoch.
Odpověď
elninoslov | 1.5.2023 13:45  
 
 
Príklady, ak si to bude riešiť vždy PQ, aj ak to jednorázovo urobí makro.
Odpověď