WWW pro školy
Jak na Office - tutoriály, video návody











Vytvoř si párové triko

Poradna - pomoc se specifickou transpozicí

hlavní kategorie | zpět | + odpovědět na toto téma
pomoc se specifickou transpozicí - diskuze na toto téma
Dobrý den, rád bych poprosil o pomoc se specifickou transpozicí, vzhledem k tomu, že nemohu zaslat obrázek, pokusím se problém popsat. Mám tabulku (správněji spíše jen obsah) mající velké množství řádků a sloupců. Rád bych řádky transponoval na sloupce s tím, že by byla před každou buňkou vzniklého sloupce vytvořena buňka obsahující hodnotu první buňky původního řádku. Pokusím se to graficky zachytit textem. Původní „tabulka“: C101 Praha Bratislava Londýn Paříž C102 Tokyo New York Lima Seattle C103 Sydney Teherán Atény Caracas Nechtěná „tabulka“ po transpozici: C101 C102 C103 Praha Tokyo Sydney Bratislava New York Teherán Londýn Lima Atény Paříž Seattle Caracas Požadovaná „tabulka“ po transpozici: C101 Praha C101 Bratislava C101 Londýn C101 Paříž C102 Tokyo C102 New York C102 Lima C102 Seattle C103 Sydney C103 Teherán C103 Atény C103 Caracas Asi by k tomu bylo vhodné použít Power Query, ale nevím jak. Problémem také je, že každá buňka má své barevné formátování, které nese

elninoslov | 4.6.2021 09:39  
 
 
Musíte priložiť prílohu. Vaše citlivé dáta nepotrebujeme. Dáta na vytvorenie požadovaného spracovania áno. Priložte príklad toho čo máte, a na druhý list príklad ako si predstavujete výsledok. Ak nastávajú nejaké podmienené situácie, tak ich popíšte.
Odpověď
Karel Potůček | 4.6.2021 10:21  
 
 
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď, omlouvám se, ale nikdy jsem neviděl možnost připojit soubor ,dobře vím, že jeden obrázek vydá za dlouhý text. V prvním "postu" jsem na konci zmiňoval, že buňky jsou v originále barevně formátované a nemohu si po transformaci dovolit ztrátu těchto dat. Možná, že je to úplně jednoduché, ale nikde jsem na tento způsob transpozice (transformace) nenarazil. Děkuji za pomoc.
Odpověď
Karel Potůček | 4.6.2021 10:50  
 
 
Ještě jednou dobrý den, opravuji slovo nikdy za nikde. Přílohu jsem samozřejmě již připojoval, nemohl jsem však najít tuto možnost při svém prvním "postu" zde. Připojuji i příklad excelové tabulky v požadovaném formátu (dva listy). V originále jsou stovky řádků a sloupců - automatický převod by mi výrazně urychlil transformaci. Ještě jednou děkuji Karel Potůček
Odpověď
elninoslov | 4.6.2021 10:51  
 
 
S farbami? Tak to jedine makro.
Odpověď
Vladimír | 4.6.2021 10:54  
 
 
Ahoj Tak asi 1 rok +- naspäť mi tu borci niečo podobné vytvorili. Je to cez makro. Konkrétne toto čo som tu dal je nastavené na tú plochu ktorá je ohraničená. Ak potrebuješ z inej tabuľky musíš si to nastaviť v makre.
Odpověď
Karel Potůček | 4.6.2021 11:09  
 
 
Bezvadné, moc Vám oběma děkuji za zaslané soubory. Přes víkend to vyzkouším a dám vědět. Přeji vám pěkné dny. Karel Potůček
Odpověď
Karel Potůček | 7.6.2021 08:56  
 
 
Dobrý den, zdravím, ještě jednou děkuji za zaslaná makra. Bohužel jsem v zadání ještě opomenul jednu charakteristiku tabulky, a to, že ne všechny buňky tabulky jsou vyplněné. Řešení od elninoslov perfektně zachovává barevné formátování, ale vytváří řádky s prázdnými buňkami, řešení od Vladimír se naopak pěkně zbavuje přebytečných řádků, ale naopak nehledí na barvy. Dovolil jsem si použít makro od elninoslov a přidal záznam makra, které vytvoří nový list (kvůli nepoškození původní tabulky,) překopíruje výsledné sloupce a vymaže řádky s prázdnými buňkami. Asi by to šlo udělat nějak efektněji – je to takové polovičaté řešení, ale funguje to. Makra dokážou opravdu pomoci.
Odpověď
elninoslov | 8.6.2021 08:42  
 
 
2 riešenia. Nový list nepotrebujete, na mazanie môžete použiť parameter Shift:=xlUp, alebo transponujte iba neprázdne, ktoré si ľahko priradíte v cykle do premennej.
Odpověď
Karel Potůček | 8.6.2021 10:20  
 
 
Velmi pěkně děkuju, obě řešení jsou „krásně uhlazené“ a perfektně využitelné.
Odpověď