WWW pro školy
Jak na Office - tutoriály, video návody











Vytvoř si párové triko

Poradna - SVYHLEDAT - přiřazování jmen

hlavní kategorie | zpět | + odpovědět na toto téma
SVYHLEDAT - přiřazování jmen - diskuze na toto téma
Zdravím, potřebuji přiřazovat jména k vokativům. Vytvořila jsem vzorec, který ale nefunguje podle mých představ. Pokud je vyhledávané jméno krátké a mohlo by být částí jména delšího, přiřadí se chybně delší jméno namísto toho, aby systém vypsal chybu. Ilustrační obrázek vše vysvětlí: https://drive.google.com/open?id=0ByXyQasm4Xe0VmtFWUo0QnlXb2s Jak to udělat, aby to v červených řádcích prostě vypsalo chybu? Použitý vzorec je =SVYHLEDAT(CONCATENATE("*";A2:A30;"*");M:N;2;0) Díky. :)

elninoslov | 8.4.2017 18:59  
 
 
Máte tam nezmyselný vzorec CONCATENATE, a neuviedol ste jediný príklad kedy dôjde ku "kolízii". Pošlite príklad niekoľkých takých mien, ktoré sa Vám vypisujú zle, a zároveň pri nich uveďte, ako by to malo podľa Vás byť, a prečo. Takýto popis je žiaľ nedostatočný. Príklad dodatočného popisu : Chcem nájsť meno v M:M začínajúce na A:A a vypísať adekvátne meno z N:N, ale ak existuje viac mien v M:M začínajúcich alebo obsahujúcich A:A, tak chcem napísať "CHYBA"...
Odpověď
Tehir | 8.4.2017 20:04  
 
 
Díky za ochotu. Vidím, že dělám základní chyby. Myslím, že jste to popsal zcela správně. Mám jména ve sloupci A a potřebuji k nim vyhledat stejný text ve sloupci M a přiřadit odpovídající položku ze sloupce N. Příklad: Pokud mám ve sloupci M následující položky: Baron, Ron, Hron Ve sloupci N k přiřazení: Barone, Rone, Hrone A ve sloupci A např jméno Ron. Vzorec přiřadí první položku (shora), ve které najde řetězec písmen "ron". V tomto případě přiřadí text "Barone". Potřebuji vzorec, který by vyhledával přesnou shodu v zadaném textu. Chyba by se měla vypsat v případě, že program nenalezl shodu v textu. Tedy pokud zadám do sloupce A text "On", měla by se zobrazit chyba ...v jakékoli podobě. Věřím, že v tak inteligentním nástroji je cesta, jak tohle vyřešit jinak, než seřazením celé databáze jmen do odpovídajícího tvaru.
Odpověď
elninoslov | 9.4.2017 08:36  
 
 
To sa mi potom zdá, že Vám stačí obyčajný =VLOOKUP(A2;M:N;2;FALSE) v CZ je to =SVYHLEDAT(A2;M:N;2;NEPRAVDA)
Odpověď
Tehir | 9.4.2017 14:39  
 
 
Zdá se, že to bude ono. Díky moc.
Odpověď