WWW pro školy
Jak na Office - tutoriály, video návody











Vytvoř si párové triko

Poradna - Přidání mezery za každé písmeno a nahrazení klsfkční známky textem

hlavní kategorie | zpět | + odpovědět na toto téma
Přidání mezery za každé písmeno a nahrazení klsfkční známky textem - diskuze na toto téma
Ahoj, prosím o radu na následující 2 úlohy, se kterými se nevím rady v MS Excel: 1) Mám sloupec, kde v každém řádku napíši nějaké slovo. A v druhém sloupci by se mi to určité slovo mělo objevit s mezerou za každým písmenem. Např. slovo "auto" se mi má zobrazit jako "a u t o". 2) Opět mám sloupec, kde místo slov budu mít známky (čísla) od 1-5 a ještě občas písmeno n (neklasifikace). A v druhém sloupci by se mi ta daná známka z předchozího sloupce měla zobrazit slovem. Čili např. v buňce A1 napíši "2" a v buňce B2 se mi musí zobrazit "Chvalitebný" atd. Zkoušel jsem funkci IF, ale prý je tam nadměrný počet argumentů. Předem děkuji za rady!

elninoslov | 5.4.2017 13:50  
 
 
Výpis slovných známok je jednodychý: v SK : =IF(A1="";"";IF(A1="n";"neklasicikace";CHOOSE(A1;"výborný";"chválitebný";"dobrý";"dostatočný";"nedostatočný"))) , v CZ =KDYŽ(A1="";"";KDYŽ(A1="n";"neklasicikace";ZVOLIT(A1;"výborný";"chválitebný";"dobrý";"dostatočný";"nedostatočný"))) Pridanie medzier do slova, treba urobiť jedine cez dostatočný počet pomocných buniek (stĺpcov/riadkov, podľa konkrétneho použitia), alebo makrom. Aj keď najnovší Office 2016 365, obsahuje nejaké nové funkcie ako TEXTJOIN, ktorými by to možno šlo, ale treba zvážiť kompatibilitu. Neskôr sa Vám mrknem na variant s pomocnými bunkami.
Odpověď
elninoslov | 5.4.2017 13:51  
 
 
Aha tak, keďže sem nevloží celý vzorec, tak tu ho máte v prílohe.
Odpověď
elninoslov | 5.4.2017 14:24  
 
 
Tu som Vám pridal do tej prílohy aj obe riešenia s tými medzerami.
Odpověď
Dominik | 5.4.2017 14:27  
 
 
Děkuju moc za rady! Známky jsem již vyřešil takto: =KDYŽ(B6=1;"VÝBORNÝ";KDYŽ(B6=2;"CHVALITEBNÝ";KDYŽ(B6=3;"DOBRÝ";KDYŽ(B6=4;"DOSTATEČNÝ";KDYŽ(B6=5;"NEDOSTATEČNÝ";"NEKLASIFIKOVÁN"))))) Mezery jdu studovat.
Odpověď