WWW pro školy
Jak na Office - tutoriály, video návody











Vytvoř si párové triko

Poradna - Vložení obrázku a jeho přesné poziciování

hlavní kategorie | zpět | + odpovědět na toto téma
Vložení obrázku a jeho přesné poziciování - diskuze na toto téma
Dobrý den Potřebuji do listu vkládat obrázky jednotlivých konstrukčních prvků, aby se mi na základě voleb vyskládal z obrázků jakýsi jednoduchý výrobní výkres (ideálně si pak pohrát i s podmíněným formátováním a vytvářet i jakési kóty, které by počítaly vzorce excelu). Našel jsem nějaké makra na vkládání obrázků, ale nedokážu obrázky vkládat na přesnou pozici. Ta je v makrech většinou definována názvem buňky, ale to je pro mě málo. Nevíte někdo o makru, které umí vložit obrázek a ve kterém nadefinuji třeba nějaké souřadnice? Nebo by stačilo, aby vložilo obrázek do přesné pozice, jako je zdroj na druhém listu?

elninoslov | 11.3.2017 13:42  
 
 
Robiť niečo takéto v Exceli je ... Na to predsa máme CAD alebo CorelDRAW a pod. Pozíciu obrázku ale môžete meniť normálne cez vlastnosti Top a Left. Len si musíte na nejakom liste uchovávať zoznam názvov obrázkov (prípadne s ich pozíciou). Jednotkou je bod. Pochybujem ale, že to bude presne zobrazené pri zoome. Excel tak presne zobrazenie nepočíta. Kótovanie je väčší problém. Teoreticky si to predstaviť viem. Ale dosť komplikovane. Na každý druh kóty by bolo samostatné tlačítko (vodorovná hore, vodorovná dole, zvislá vľavo, ...), ktoré by na patričné miesto vložilo skupinu objektov (3 čiary + text) a rozmer by sa bral z práve označených objektov. Rovnako by sa musel uchovávať zoznam a druh kót, so zoznamom objektov. A kontrolovať prípadný posun a kótu prerátať. To je celé nepredstaviteľne komplikované. Inak povedané ťažko reálne.
Odpověď
Gooo | 11.3.2017 16:55  
 
 
CAD je samozřejmě řešením, ale vyrábíme cca 8000 výrobků ročně a ke každému je potřeba tento výkres. Denně je to cca 30 výkresů. Dále je ke každému výrobku potřeba nářezový list, kde jsou rozepsány profily a jejich délky. Kdyby jsme řešili stále CADem, je to velký časový problém a dále mám obrovský problém s chybovostí. Používá se šablona, kde se mění v návaznosti jednoho rozměru mnoho dalších hodnot a tu a tam se na nějakou zapomene. Chvíli jsem laboroval s LISPem a tím, že by se hodnoty načítaly z externího excelu, ale bylo to velmi komplikované, tedy jsem zvolil cestu šablon v Excelu, které pak může i jednotlivý pracovník částečně upravovat. Bohužel ale stojím na těch nákresech. U jednodušších konstrukcí se mi vkládá jeden celkový obrázek a mění se levá/pravá konstrukce. Předpokládám, že i tenhle upgrade půjde
Odpověď