WWW pro školy
Jak na Office - tutoriály, video návody











Vytvoř si párové triko

Poradna - Hromadná úprava dat

hlavní kategorie | zpět | + odpovědět na toto téma
Hromadná úprava dat - diskuze na toto téma
Zdravím, chtěl bych požádat o radu. Mám sloupec, v kterém mám text třeba do 100 znaků. Jenže na některých řádcích začíná text tečkou nebo čárkou. Jak mohu odstranit pouze tečky a čárky hromadně na začátku každé dané buňky v daném sloupci? Můžeme mi prosím pak poradit jak mohu z toho sloupce vymazat nějaké specifické slovo, které se nachází v buňkách textu (kdekoliv, ať už na začátku nebo v textu, pouze to slovo). Děkuji za pomoc.

MePExG | 22.2.2017 19:03  
 
 
Neviem pre čo by ste chceli odstraňovať niektoré slová. Riešenie by malo spočívať v nahrádzaní. Tj. dať hľadať medzeru nasledovanú s bodkou, resp. čiarkou a dať nahradiť iba bodkou, alebo čiarkou. Ono autor asi nevie, že medzera sa má písať iba za týmito znakmi a nikdy nie pred nimi (prípadne doplniť za spomínaný znak medzeru a potom dať nahrádzať dve medzery jednou a toto hľadanie opakovať, pokiaľ nenájde ani jednu dvojicu). Tak Excel a aj Word pochopí, že bodka, alebo čiarka patrí k slovu a nezalomí ich na ďalší začiatok - riadok.
Odpověď
Mirek | 22.2.2017 19:07  
 
 
Možná jsem se špatně vyjádřil. data v řádcích jsou náslovná .nějaké slovo max. 12kg .nějaké slovo max. 13kg ,nějaké slovo max. 5kg ,nějaké slovo max. 12kg když dám najít a nahradit tečku či čárku, může mi to v některých případech ovlivnit zbytek obsahu, proto hledám řešení, jak odstranit pouze tečku a čárku - pouze na začátku obsahu a ne v další části. Tečku či čárku na začátku obsahu dané buňky vnímejme něco jako překlep, který potřebujeme odstranit.
Odpověď
elninoslov | 22.2.2017 19:58  
 
 
A nemôžete si urobiť pomocný stĺpec so vzorcom na odstránenie ? =IF(OR(LEFT(A1;1)=".";LEFT(A1;1)=",");REPLACE(A1;1;1;"");A1)
Odpověď
Mirek | 23.2.2017 07:47  
 
 
Děkuji, přesně o tohle jsem usiloval :). Hezký den.
Odpověď