WWW pro školy
Jak na Office - tutoriály, video návody











Vytvoř si párové triko

Poradna - Porovnání výrazů D1 až D48 - "podmínkování"

hlavní kategorie | zpět | + odpovědět na toto téma
Porovnání výrazů D1 až D48 - "podmínkování" - diskuze na toto téma
Dobrý den, mám dotaz ohledně podmínkování hodnot pro funkci SKALÁRNÍ.SOUČIN. Mám tabulku výrobků, kde jsou jednotlivé varianty (typy) označeny ve dvaru D1, D2 ... D48. A já potřebuji počítat spotřebu dílů pro jednotlivé varianty (obvykle několik typů současně tedy D1-D6, potom D7-D25 atd.) - ideálně se k tomu hodí fce skalární součin. Jak nejlépe podchytit rozsahy od-do. Jediné co mě napadlo je "vypreparovat" číselnou hodnotu z označení a s tou dále normálně pracovat. Bohužel na to potřebuji další sloupec, což se mi úplně nehodí (vzorec kupodivu nelze zapsat do skalárního součinu - vyhazuje chybu) nešlo by to jinak?

Havran | 8.12.2016 06:07  
 
 
Bez prílohy nikto nedá ani ťuk . . Opis je jasný Vám, ale nezainteresovaný človek netuší o čo PRESNE ide. Ako to vyzerá a ako by to malo vyzerať - do prílohy.
Odpověď
MePExG | 8.12.2016 11:07  
 
 
Na toto by sa možno hodilo vytvoriť údajoví (ekonomický) model, ktorý by zahŕňal všetky druhy výrobkov a kombinácie vstupných tovarov, resp. surovín, aby sa náklady, alebo čas zbiehal do jednej hodnoty. Potom sa dá pomocou riešiteľov hľadať požiadavky na počty vyrobených tovarov zo zadaných vstupov, opačne hľadať vstupy k predajom, alebo min/max/hodnota nákladov, alebo výnosov. Excel pre ekonómov a manažérov. Výsledky najdených riešení môžu byť ukladané do scenárov a riešenie sa nesmie hľadať pre viacej než možný počet menených hodnôt riešiteľom (iba niekoľko desiatok).
Odpověď